Hyvää syntymäpäivää 65-vuotias Tom Hanks! Yhdysvaltojen kultapoika on hyppinyt menestyksestä toiseen

AOP

Eikä eläkkeelle jääminen ole suunnitelmissa.

Näyttelijälegenda Tom Hanks juhlii tänään 65-vuotissyntymäpäiviään. Kepeiden komedioiden parista Hollywoodin kärkinimeksi nousseen tähden ura on ollut monipuolinen.

Suuri yleisö oppi tunnistamaan Hanksin tämän esiinnyttyä suosituksi nousseessa Bosom Buddies -tv-sarjassa vuosina 1980–82. Ensimmäinen iso elokuvarooli sen sijaan tapahtui pari vuotta sarjan päättymisen jälkeen, kun Hanks sai pääroolin Ron Howardin komediasta Splash.

Hanksille aukesi ura Yhdysvaltain suosituimpien komediatähtien joukossa kultaisella 80-luvulla. Oli Polttarit, Kohtalon kalossi, Rahareikä, ja muutama muu. Kaikki kulminoitui kuitenkin vuonna 1988, kun Penny Marshallin Big – isoksi yhdessä yössä nosti Hanksin a-näyttelijöiden kastiin. (Onneksi, sillä alunperin Hanksin roolin sai Robert De Niro.) Elokuva toi Hanksille ensimmäisen Oscar-ehdokkuuden.

90-luvun alussa ura otti käänteen askeleen vakavampaan suuntaan. Turhuuksien rovion jälkeen Hanks nähtiin esimerkiksi Geena Davisin ja Madonnan tähdittämässä pesäpalloelokuvassa Omaa luokkaansa, josta Hanksin repliikki ”There’s no crying in baseball” jäi historiaan.

Hanks ei kuitenkaan hylännyt romanttisia komedioita vielä 90-luvulla. Uneton Seattlessa (1993) ja Sinulle on postia (1998) nousivat valtavaan suosioon, mistä osin on kiittäminen Hanksin ja Meg Ryanin henkilökemiaa.

Hanksin ura ei kuitenkaan ollut koskaan palannut entiselleen Jonathan Demmen mestarillisen Philadelphian (1993) jälkeen. Roolivalinta oli Hanksille jonkin asteinen riski, sillä moni tähti ei vielä 90-luvun alussa uskaltanut näytellä aidsiin sairastunutta homoseksuaalia. Hanks ei kuitenkaan pelännyt leimautumista. Hänet palkittiin roolistaan ensimmäisellä Oscar-palkinnollaan.

Eikä seuraavaa tarvinnut odottaa pitkään, kun jo seuraavana vuonna Forrest Gumpin ikoninen rooli toi hänelle toisen. Hanks on vasta toinen näyttelijä, joka on voittanut parhaan miespääosan Oscarin peräkkäisinä vuosina. Ensimmäinen näyttelijä oli Spencer Tracy (1937–38).

Forrest Gumpin jälkeen Hanksin tie suurelokuviin oli auki. Apollo 13, Toy Story, sekä Pelastakaa sotamies Ryan. Elokuva toi Hanksille neljännen Oscar-ehdokkuuden, mutta mikä tärkeämpää, hedelmällinen yhteistyö Steven Spielbergin kanssa alkoi. Myöhemmin kaksikko on tehnyt elokuvat Ota kiinni jos saat (2002), Terminaali (2004), Vakoojien silta (2015) ja The Post (2017).

90-luvun lopussa Hanks näytteil yhdessä parhaista Stephen King -filmatisoinneista, kun Vihreä maili sai ensi-iltansa. Vuonna 2000 Hanks sai viidennen Oscar-ehdokkuutensa Forrest Gump -ohjaaja Robert Zemeckisin elokuvasta Cast Away – tuuliajolla. Vaikka 2000-luvulla Hanks onkin näytellyt ahkerasti, huomattavasti enemmän aikaansa hän on kuitenkin käyttänyt elokuvien ja sarjojen tuottamiseen.

Mainio poiminta milleniumin jälkeisistä elokuvista on muun muassa Matkalla Perditioniin (2002). Vuonna 2006 Da Vinci -koodista tuli Hanksin uran suurin kassamagneetti, jos Toy Story -elokuvia ei oteta huomioon. Trilleri on kerännyt noin 768 miljoonaa dollaria.

2010-luvulla Hanks on vaikuttanut tekevän vain sellaisia elokuvia, joita haluaa. Äärimmäisen lujaa ja uskomattoman läheltä (2011) ja Pilvikartasto (2012) olivat esimerkiksi olleet taiteellisesti kunnianhimoisimmat projektit Hanksilta vuosiin. Vuonna 2013 ilmestyneet Captain Phillips ja Saving Mr. Banks olivat molemmat Hanksin parhaita roolitöitä pitkiin aikoihin.

Pääsipä Hanks tekemään yhteistyötä myös Clint Eastwoodin kanssa vuonna 2016, kun mainio Sully – uroteko Hudson-joella sai ensi-iltansa. Yhdysvaltalaiset sankaritarinat ovat alkaneet kiehtoa Hanksia muutenkin. Esimerkkeinä tästä muun muassa vähemmän menestyksekäs Greyhound ja länkkäri News of the World, molemmat vuodelta 2020.

Vuonna 2019 Hanks sai toistaiseksi viimeisen Oscar-ehdokkuutensa, ensimmäisen parhaasta miessivuosasta, kun hän näytteli rakastettua Fred Rogersia A Beautiful Day in the Neighborhoodissa. Kyseessä oli Hanksin ensimmäinen Oscar-ehdokkuus melkein 20 vuoteen.

Tulevaisuudessa Hanks ei lepää laakereillaan. Hän sairastui koronavirukseen Australiassa, kun kuvasi elokuvaa Elvis Presleysta. Hän on saanut valmiiksi nimiroolin scifi-elokuvassa Finch, jossa robotti rakennetaan suojelemaan valmistajansa koiraa. Hanks tulee näyttelemään myös Pinokkion isää, sekä Ovea ruotsalaiselokuvan Mies, joka rakasti järjestystä uusintafilmatisoinnissa.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut