Kammo vangitsi Kim Basingerin kotiinsa – tältä 70 täyttänyt tähti näyttää nyt

Mallitöiden kautta näyttelijäksi.

11.12.2023 05:30

Hollywood-tähti Kim Basinger täytti 8. joulukuuta 70 vuotta. Hän oli uransa oli huipullaan 80- ja 90-luvulla, ja tähti muistetaan muun muassa elokuvista Batman (1989), L.A. Confidential (1997) ja 9 1/2 viikkoa (1986). L.A. Confidentialista hän voitti Oscar-palkinnon.

Basinger syntyi viisilapsiseen perheeseen vuonna 1953. Molemmat hänen vanhempansa olivat viihdebisneksessä – isä oli jazzmuusikko ja äiti oli malli ja näyttelijä.

Basinger oli koulutyttönä ujo. Hänen vanhempansa saivat hänet pääsemään siitä ainakin jonkin verran yli laittamalla hänet balettitunneille. 16-vuotiaana hän olikin jo päässyt ainakin enimmäkseen irti ujoudestaan, jolloin hän osallistui missikilpailuihin. Hän voitti niistä ainakin yhden.

Myöhemmin hänelle tarjottiin mallin töitä, ja 20-vuotiaana siitä tuli hänelle ammatti. 1970-luvulla hänet nähtiin mallina useissa lehdissä ja niiden kansissakin.

Hän alkoi myös opiskelemaan näyttelemistä. Hollywoodiin muutettuaan hänen ensimmäisiä roolejaan oli tv-sarjassa Charlien enkelit (1976).

Tähdeltä ei ole tullut hetkeen elokuvia, eikä hänellä ole niitä IMDb-sivuston mukaan tulossakaan. Viimeisin pikainen näyttäytyminen hänellä oli Fifty Shades Freed -elokuvassa vuonna 2018. Vuonna 2023 hänellä oli äänirooli pelissä Crime Boss: Rockay City.

L.A. Confidential (1997).

Tähden agorafobia vangitsi Basingerin neljän seinän sisälle

Vuonna 1999 Basinger oli mukana HBO:n dokumenttielokuvassa Panic, jossa hän kertoi paniikkihäiriöstään ja siitä, miten hän sai paniikkikohtauksen kaupassa.

Tähdellä on agorafobia eli julkisten paikkojen pelko, joka on ainakin estänyt häntä poistumasta yhtäjaksoisesti kuuteen kuukauteen kotoaan. Basingerin mukaan fobia syntyi koulussa, kun hänen piti puhua luokassa opettajan pyynnöstä.

– Kaikki tuijottivat minua ja luulin, että pyörryn. Juoksin ulos luokasta. Se oli kamalaa, Basinger kertoi.

– Muistan, kuinka yksinäiseksi tunsin itseni, ja kuinka avun tarpeessa olin. Enkä pitkään aikaan löytänyt sitä.

Hän sai lopulta apua psykologilta, mutta agorafobialla on ollut iso vaikutus hänen elämäänsä. Tähti tuumi aikoinaan, ettei hänelle tule koskaan olemaan helppoa nousta yleisön eteen.

Tähti on kaiken lisäksi allerginen auringonvalolle, joka rajoittaa hänen ulkoiluaan. Hänet nähdään harvoin ulkona ilman hattua tai aurinkovarjoa.

Kim Basinger näytteli vuoden 2004 elokuvassa Cellular. Mukana olivat myös Jason Statham ja Chris Evans. AOP

Alla listattuna muutamia triviatietoja Kim Basingerista

Hän välttelee talk show -ohjelmia sosiaalisen ahdistuksen vuoksi. Basinger käy vain harvoin Hollywoodin juhlissa, ja on kieltäytynyt monista kutsuista Oscar-gaalaan. Hän on ollut poissa joistakin omista ensi-illoistaankin.

Hänellä on Alec Baldwinin kanssa tytär nimeltään Ireland, joka työskentelee mallina ja näyttelijänä. Basinger ja Baldwin eivät ole enää naimisissa.

Kieltäytyi roolista elokuvassa Basic Instinct – vaiston varassa (1992). Roolin sai myöhemmin Sharon Stone.

Kosmetiikkayhtiö Revlon purki sopimuksensa hänen kanssaan vuoden 1983 alussa, koska hän oli rikkonut alastomuuteen liittyvää sopimuspykälää. Useita kuukausia myöhemmin hän sai paljon julkisuutta Bond-elokuvasta Älä kieltäydy kahdesti, jolloin Revlon otti uudelleen yhteyttä. Basinger kieltäytyi yhteistyöstä.

Hänet tunnetaan näyttelemisen lisäksi eläinsuojelutyöstä.

Alla kuvia Kim Basingerista.

Lue myös: Muistatko Cliffhanger-näyttelijätär Janine Turnerin? Tältä hän näyttää nyt – Episodi.fi

Kaikki syntymäpäiväjutut täällä: syntymäpäivä -aiheiset jutut – Episodi.fi

Kim Basinger ja Ireland Baldwin vuonna 2022. AOP

Kim Basinger kuvattuna vuonna 2023. AOP

Lähde: Hello, IMDb, Wikipedia

Lisää luettavaa