Nyt Viaplayssa: Erikoista kyllä – tästä komediasta ammennettiin tekniikka muistisairauksien hoitoon

IMDb-arvosana on 6,8.

Elisa Viihde Viaplayssa on nyt elokuva Aina eka kerta (2004).

Naistenmies Henry tapaa Lucyn ja rakastuu, mutta ei tiedä, että Lucylla on lyhytkestoisen muistin häiriö. Tämän takia Henryn täytyy hurmata Lucy joka päivä uudestaan.

Kerroimme vuonna 2015, miten tästä elokuvasta saatiin idea muistisairauksien hoitoon. Voit lukea siitä alta.

94-vuotias dementiasta kärsivä Louise Irving herää joka aamu tuttujen kasvojen tervehdykseen – hänen tyttärensä puhuu hänelle videolta viiden minuutin ajan, kertoen hauskoista muistoista ja aiemmista perheen yhdessäolon hetkistä.

Tällaiset nauhoitetut videot on otettu käyttöön muistisairauksien hoidossa New Yorkin Riverdalessa sijaitsevassa vanhainkodissa. Tarkoituksena on saada vähennettyä muistin heikentymisestä kärsivien ihmisten ”aamusumua”, tilaa jossa muisti on huonoimmillaan, aiheuttaen usein ahdistusta ja pelkoa.

Idea on napattu yllättävästä paikasta. Adam Sandlerin elokuvassa Aina eka kerta, Sandlerin roolihahmon tyttöystävä menettää muistinsa joka päivä, joten mies keksii käyttää videoita muistuttaakseen naiselle itsestään.

Charlotte Dell vanhainkodin johtoportaasta kommentoi: ”Elokuva oli perushöttöä, mutta se laittoi minut ajattelemaan. Kuinka tätä voisi käyttää muistisairaiden asukkaidemme kanssa? Mikäpä olisi parempi tapa aloittaa päivä, kuin nähdä jonkun rakastamasi läheisen kasvot ja ääni heti aamulla, toivottaen sinulle hyvää huomenta?”

On hyvä muistaa kuitenkin, että muistisairaat ihmiset ovat yksilöitä ja se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi kaikille. Vanhainkodissa tehtävää videohoitoa käytetään aikaisessa ja keskivaiheessa olevasta muistisairaudesta kärsiville asukkaille, jotka vielä todennäköisesti tunnistavat henkilöt, jotka videoilla esiintyvät. Alla traileri.

Lue myös: Nyt Viaplayssa: Kauhuelokuvien klassikon idea syntyi selittämättömistä kuolemista – leffassa Johnny Depp ensiroolissa – Episodi.fi

YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut