Oscar-voittaja ei ottaisi tänä päivänä transnaisen roolia vastaan Tanskalaisessa tytössä: ”Se oli virhe”

Näyttelijä puolusti valintaansa kuusi vuotta sitten.

27.11.2021 17:30

Muun muassa Telegraph uutisoi Oscar-palkitun näyttelijä Eddie Redmaynen haastattelusta. Redmayne puhui vuoden 2015 elokuvastaan Tanskalainen tyttö, jonka ohjasi Kuninkaan puheen ja Catsin Tom Hooper.

Elokuva, joka toi Redmanyelle Oscar-ehdokkuuden, kertoi tanskalaistaiteilija Lili Elbestä, joka kävi läpi ensimmäisen sukupuolenkorjausleikkauksen.

Transroolien roolitus herättää nykyään valtavasti keskustelua – kuka saa näytellä ja ketä. Yleensä keskustelu tulee esiin silloin, kun sukupuolitetaan roolit väärin. Joidenkin mukaan cis-näyttelijät eivät saisi näytellä transrooleja ollenkaan. Toisille sopii se, että cis-näyttelijät näyttelevät transrooleja, mutta transnaista tulisi siinä tapauksessa näytellä nainen ja transmiestä mies.

Redmayne on mies, joka näytteli transnaisen roolia. Hän on siitä pahoillaan, eikä enää tänä päivänä ottaisi roolia vastaan. ”En tekisi sitä enää. Tein elokuvan parhain tarkoitusperin, mutta se oli virhe”, Redmayne sanoo. Roolitus nosti jo silloin pienen kohun, mutta kuusi vuotta sitten näyttelijä puolusti valintaansa tehdä rooli.

Redmayne näkee suurimpana ongelmana sen, että tietyillä ihmisillä ei ole ”tuolia tärkeiden pöytien ääressä”.

Lisää luettavaa