Tänään tv:ssä: Älä missaa tätä! Mestarillinen seikkailuelokuva vuodelta 1989 – nyt ohjaajan versiona

IMDb-arvosana 7,5.

13.6.2023 05:00

James Cameronin (Terminator, Titanic, Avatar) ohjaama vedenalainen seikkailu Abyss – Syvyys (1989) kertoo öljynporausporukasta, joka lähetetään pelastamaan salaperäisesti uponneen ydinsukellusveneen miehistöä.

Mukaansa ryhmä saa laivaston erikoisjoukkojen sotilaita, joilla on oma, salainen tehtävänsä. Kun pinnalla jännitteet Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välillä kiristyvät, se heijastuu myös merenpohjan tapahtumiin. Lisäksi osa miehistöstä näkee outoja valoilmiöitä, joille ei löydy järkevää selitystä.

Pääosissa näyttelevät Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio, Michael Biehn, Kidd Brewer Jr, Kimberly Scott ja Todd Graff.

Elokuvasta nähdään vuonna 1993 valmistunut ohjaajan versio, joka tunnetaan myös lisänimellä Special Edition. Kyseessä on melkoinen suurtapaus, kirjoitti Tom Kajaslampi artikkelissaan, joka julkaistiin Episodissa 8/2021.

Jo kuvausvaiheessa Cameron ymmärsi, ettei alkuperäinen käsikirjoituksen mukainen loppukohtaus valmistuisi ajoissa. Sitten naispääosaa esittävä Mary Elizabeth Mastrantonio lipsautti teatteriversion ensi-illan yhteydessä, miten paljon upeita kohtauksia oli jäänyt leikkaamon lattialle.

Jotain hienoa oli siis jäänyt katsojilta väliin, ja myöhemmin Cameronille ilmaantui mahdollisuus korjata asia.

Abyssin erikoisversiossa tutustutaan vedenalaisen ryhmän päivittäiseen työskentelyyn, Budin ja Lindseyn suhdetta perataan tarkemmin, ja koko loppu nousee ihmishenkiä uhkaavine aaltoineen täysin uudelle tasolle.

Erikoisversion tunnistaa näppärästi heti alusta, sillä ainoastaan siinä on Friedrich Nietzschen lainaus: ”When you look long into an abyss, the abyss also looks into you.”

Abyssistä on odotettu hyvällä kuvanlaadulla varustettua blu-ray-julkaisua jo vuosia, mutta sitä ei ole vielä näkynyt, koska Cameron ei yksinkertaisesti ole ehtinyt hoitaa asiaa.

Cameron hyväksyy itse elokuviensa uudet tallennejulkaisut, ja vaikka Abyss on jo siirretty blu-ray-muotoon, ei ohjaaja ole ehtinyt vielä käydä läpi, kelpaako se hänelle.

Ilmeisesti samasta syystä ei Abyssiä ole myöskään striimipalveluissa näkynyt: sen HD-kuvaa ei ole hyväksytty.

Abyss – Syvyys: Special Edition esitetään Subilla tiistaina 13.06.2023 klo 21.00. Katso alta Cameronin esittely elokuvasta.

Lisää luettavaa