Elokuvastudio päätyy oikeuteen suosittujen kauhuleffojen takia – 900 miljoonan dollarin kanne tekijänoikeusrikkomuksesta

Hollywood on täynnä tekijänoikeusrikkomuskiistoja. Suuri osa niistä sovitaan salassa, mutta aina välillä joku tapaus menee oikeuteen asti.

29.8.2017 12:39

Warner Bros. -studion Kirottu-sarja ja sen spinoffit on kaikkien aikojen tuottoisin kauhuleffasarja. James Wanin Kirottu-leffat kertovat yliluonnollisia ilmiöitä tutkivasta pariskunnasta, Ed ja Lorraine Warrenista. Elokuva-Warreneiden tapaukset perustuvat oikean elämän Warreneiden tekemiin tutkimuksiin. Ja siitäpä se oikeussoppa sitten syntyikin.

Gerald Brittle kirjoitti Warreneista kertovan The Demonologist -nimisen kirjan vuonna 1980. Brittle väittää syytteessään, että hänellä oli Warreneiden kanssa sopimus siitä, että ilman Brittlen lupaa Warreneista ei tehtäisi elokuvaa. Kirjailija väittää myös omistavansa yksinoikeudet kaikkeen Warreneihin liittyvään materiaaliin. Brittle väittää sen lisäksi, että vaikka Warner Bros. tiesi yksinoikeuden olemassaolosta, studion New Line -jaosto otti 1990-luvun alussa yhteyttä Warreneihin, jolloin studio päätti elokuvanteosta ilman Brittlen lupaa. Joitakin vuosia myöhemmin tuottaja Tony DeRosa-Grund sai haltuunsa Warreneiden tapausten oikeudet, jotka Warner sai käsiinsä DeRosa-Grundin ja New Linen konkurssin kautta.

Vuonna 2011 Brittle oli jo oikeuden edessä väittämässä, että Lorraine Warren antoi Warnerille luvan tehdä elokuvat ilman Brittlen lupaa. Hän väittää, että kaksi Kirottu-elokuvaa ja Annabelle-spinoff perustuvat juuri The Demonologist -kirjan sisältöön.

Warner Bros. vastasi oikeuden edessä, että kukaan ei voi omia monopoliasemaa johonkin, mikä perustuu tositapahtumiin. Brittle taas väittää, että Warrenit olivat huijareita, eikä mitään yliluonnollista ole olemassa. Täten Warnerin tulisi esittää todisteet yliluonnollisen olemassaolosta.

Nyt yhdysvaltalaistuomari John Gibney Jr. on päättänyt, että Brittlellä on tarpeeksi vahva näyttö käsissään, eikä Warnerkaan ole pystynyt todistamaan haamujen olemassaoloa, joten juttu päätyy oikeuteen.

Saapa nähdä mitä tästä tulee, sillä koko Kirottu-universumi on uhattuna. Ehkä jopa Warner Bros. -studion tulevaisuus sellaisena, miten olemme sen tottuneet näkemään.

Lähde: JoBlo

Lisää luettavaa