Fast & Furious -elokuvasarja on valtava rahasampo – lisää rahaa kerätään hurjemmilla erikoisversioilla

Maltillisella budjetilla käynnistyneestä Hurjapäät-sarjasta on vuosikymmenien aikana muodostunut miljardeja tuottava rahasampo. Ekstrataaloja on kerätty myös hurjempien erikoisversioiden avulla.

10.6.2023 09:00

Tuskin kukaan uskoi, että vuonna 2001 ilmestynyt Rob Cohenin ohjaama Hurjapäät (The Fast and the Furious) saisi jatko-osia vielä yli kaksi vuosikymmentä myöhemmin. 38 miljoonan dollarin budjetilla tuotettu Paul Walkerin (1973–2013) ja Vin Dieselin tähdittämä toimintaelokuva keräsi lippukassoilla yli 200 miljoonaa taalaa. Bensankatkuinen leffa myi erinomaisesti myös vhs- ja dvd-kotitallenteina.

Ilman Dieseliä tehdyn 2 Fast 2 Furiousin (2003) ja täysin uudella näyttelijäkaartilla kasatun Hurjapäät: Tokio Drift -leffan (2006) jälkeen alkuperäisen rainan posse kasattiin jälleen yhteen. Fast & Furious (2009) sai kassakoneet kilisemään kauniimmin kuin koskaan. Tämän jälkeen iskettiin uusi vaihde silmään.

Fast & Furious 5 -jatko-osan (Fast Five, 2011) budjetti nostettiin 125 miljoonaan dollariin. Valkokankailla se tuotti maailmanlaajuisesti yli 600 miljoonaa dollaria, minkä päälle lisätuohta tulvi kotiteatterijulkaisuista.

131-minuuttiseksi venähtänyt F&F5 oli sarjan ensimmäinen osa, josta julkaistiin myös erikoisversio. Syksyllä 2011 ilmestynyt Extended Version (132 min) ei kuitenkaan kasvattanut pituutta kuin 73 sekuntia.

Pidennetty versio keskittyy lähinnä väkivaltalisäyksiin. Se siis sisältää kaikki PG-13-ikärajan takia sensuroidut hetket. Käytännössä lähes kaikki lisäykset jäävät kuitenkin valtaosalta katsojista huomaamatta.

Ensimmäiset lisäykset nähdään 30. minuutin kohdalla alkavassa toimintakohtauksessa. Ekat ampumista seuraavat veriroiskaisut näkee vähän hitaampikin katsoja, mutta esimerkiksi pari minuuttia myöhemmin saa olla jo haukkana. Kun leffasarjaa vahvistanut Dwayne Johnson iskee huppupäisiä pahiksia manan maille, ei tietokoneella lisättyä verta tahdo huomata kuin pysäytyskuvan avulla. Kaikki tapahtuu niin nopeasti, etteivät silmät yksinkertaisesti pysy perässä. Tämän kohtauksen ainoassa hitaammallekin katsojalle selkeässä lisäyksessä Johnson vääntää yhden pahiksen niskat nurin; Extended-versiossa kuuluva rusahdus on huomattavasti teatteriversiota ilkeämpi.

Ensimmäisen tunnin täyttyessä nähdään Extended-version ainoa uusi kohtaus. 40 sekuntia kestävässä hetkessä pöydän äärelle kerääntynyt posse keskustelee edessä olevan murtokeikan ja rahojen kuljetuksen toteuttamisesta. Kohtaus avaa Brianin (Walker) suunnitelmia, jotka tosin eivät ole mitenkään välttämättömiä elokuvan kerronnan kannalta.

Lisää väkivaltaa nähdään – jos silmä vain kerkiää – puolentoista tunnin kohdalla Dominicin (Diesel) ja Hobbsin (Johnson) nyrkkihippailun aikana. Muutamaa minuuttia myöhemmin tapahtuvassa räiskintäkohtauksessa on myös jälleen salamannopeita, muutaman ruudun kestäviä veriroiskaisuja.

Edellisten lisäksi Extended Version sisältää myös kourallisen turhia muutaman sekunnin lisäyksiä, jotka eivät vaikuta tarinaan millään tavalla. Normikatsoja ei niitä edes havaitse.

Hurjemmaksi mennään

Fast & Furious 6 (Furious 6, 2013) kasvatti sekä sarjan budjettia (160 miljoonaa dollaria) että teatterituottoja (maailmanlaajuisesti lähes 800 miljoonaa). Kotiteatterijulkaisun tullessa ajankohtaiseksi mainostettiin uutta ”toimintapitoisempaa” erikoisversiota, joka paljastui kuitenkin melkoiseksi ohariksi.

Fast & Furious 6:n pidennetyssä versiossa on myös ennen näkemätön irvistelykilpailu.

Fast & Furious 6 – Extended Version (131 min) on hädin tuskin 50 sekuntia 130-minuuttista teatteriversiota pitempi. Lisättyä vertakaan se ei sisällä. Extendedin uudet hetket koostuvat vain kahdesta dialogipätkästä ja ohimenevästä lisänujakoinnista.

Ensimmäiset lisälauseet kuullaan 39. minuutin kohdalla Giselen (Gal Gadot) ja Rileyn (Gina Carano) saapuessa autokauppiaan luokse. Kauppias heittelee ilmoille sovinistista tekstiä vähän yli viidentoista sekunnin ajan.

Sen sijaan ensimmäiset nopeat mätkintälisäykset nähdään 44. minuutin kohdalla Dominicin ryhtyessä astetta kovakouraisemmaksi. Viittä minuuttia myöhemmin on Jahin (Joe Taslim) ja Hanin (Sung Kang) välisessä mittelössä yksi sekunnin mittainen lyönti enemmän, kun taas sitä välittömästi seuraava Lettyn (Michelle Rodriguez) ja Rileyn keskinäinen vääntö on kymmenen sekuntia aggressiivisempi.

59. minuutilla kuullaan Extended-version toinen dialogilisäys. Siinä Dominic mainitsee autoaan katsovalle Hanille ”4-speed Camaro SS big block. You like it?”, johon Han vastaa ”Nice color”. Kohtaus on sinänsä tarpeeton, mutta toisaalta sarjan pirtaan sopiva eikä se vie aikaa kuin seitsemän sekuntia.

Kaikki loput lisäykset ovat nyrkiniskujen ja potkujen vaihtoa eri rähinäporukoiden kesken. Pidennykset kestävät sekunnin murto-osasta neljään sekuntiin. Käytännössä ne eivät tuo minkäänlaista lisäimpaktia kokonaisuuteen.

Miljardiluokan meininkiä

Fast & Furious 7 -jatko-osan (Furious 7, 2015) piti ilmestyä jo kesällä 2014, mutta marraskuun lopussa 2013 tapahtunut traaginen auto-onnettomuus muutti kaiken. Juuri hyväntekeväisyystilaisuudesta poistunut Paul Walker oli kyydissä, kun hänen ystävänsä Roger Rodas ajoi rajun kolarin. He molemmat menehtyivät.

Walker oli ehtinyt kuvata noin puolet Furious 7:n kohtauksista. Muutaman kuukauden jälkeen työryhmä päätti jatkaa elokuvan tekemistä samalla käsikirjoitusta Walkerin Brian-hahmon osalta muuttaen. Elokuva omistettiin Walkerin muistolle.

Lähes 138-minuuttinen F&F 7 teki naurettavasta pituudestaan huolimatta maailmanlaajuisella elokuvateatterikierroksellaan uskomattoman tuloksen keräten lopulta yli 1,5 miljardia dollaria. Luonnollisesti kotiteatterimarkkinoilta napsittiin taaloja vielä lisää Extended Cut -version (140 min) siivin.

Seitsemännen osan pidennetty versio alkaa todella komeasti. Kun Deckard (Jason Statham) on sairaalassa katsomassa veljeään Owenia (Luke Evans), on kohtaus kerrottu teatteri- ja erikoisversioissa täysin eri tavalla. Extended-versiossa tämä yli kolme minuuttia kestävä hetki ei ole ainoastaan puolitoista minuuttia teatteriversiota pitempi, se myös esitetään ilman ainuttakaan leikkausta. Tällaisena yhden otoksen kohtauksena – ilman teatteriversiossa nähtyjä editointeja ja nopeutuksia – tunnelma on huomattavasti jäntevämpi kuin mihin leffasarjassa on yleensä totuttu.

Harmittavasti loput pidennetyn version muutoksista eivät anna samanlaisia wow-elämyksiä. 28. minuutin kohdalla tapahtuva kaahailukohtaus on aivan suotta 17 sekuntia pidempi. 75. minuutista eteenpäin nähtävä Lettyn ja Karan (Ronda Rousey) välinen tappelu puolestaan heittää kehiin muutamia mojovia iskuja, mutta ne eivät yhteensä noin 8 sekunnin kestollaan maailmoja järisyttele. Puolentoista tunnin kohdalla nähtävässä räiskinnässä on 30 sekunnin verran enemmän ruutia ja ruumiita. Lisäverta on kuitenkin turha odottaa. Alkukohtauksensa johdosta seiskaosan Extended Cut on kuitenkin sarjan faneille ehdoton valinta.

Lisää turhia minuutteja

Dwayne Johnsonin ja Jason Stathamin tähdittämästä Fast & Furious: Hobbs & Shaw (2019) -spin-off-leffasta ei erikoisversiota ilmestynyt, mutta ”pääsarjaa” edustavista kasi- ja ysiosista kylläkin.

Fast & Furious 8 (The Fate of the Furious, 2017) nosti älyttömien toimintakohtauksiensa kierroksia niin korkealle, että budjetti lipsahti 250 miljoonaan dollariin. Pituuttakin leffalle kertyi, mutta 136-minuuttinen teatteriversio ei ollut sentään sarjan pisin. Kotiteattereihin julkaistu 148-minuuttinen Extended Director’s Cut sen sijaan oli.

Valkokankailla yli 1,2 miljardia dollaria tuottanut elokuva ei juuri pidennettyjä tai uusia kohtauksia kaivannut – etenkään juonen kannalta turhia sellaisia. Valitettavasti pidennetty ohjaajan versio pursuaa niitä.

F&F 7: Jason Stathamia potuttaa, kun hänen yhden otoksen kohtaustaan ei nähty elokuvateattereissa.

Toimintaa on lisätty vain vähäsen. Ennen kymmenettä minuuttia tapahtuvassa ensimmäisessä katukaahailussa on nelisenkymmentä sekuntia lisättyjä vauhtiotoksia, 38. minuutin vankilatappelussa kymmenisen sekuntia enemmän väkivaltaa, 110. minuutin kohdalla Roman (Tyrese Gibson) kaahaa Lamborginilla puoli minuuttia kauemmin ja 125. minuutin kohdalla Deckard nitistää pari pahista enemmän.

Ohjaajan versio keskittyykin enemmän henkilöhahmoihin. Harmittavasti kaikki lisätyt minuutit eivät kuitenkaan pahemmin hetkauta. 52. minuutin kohdalla oleva 65-sekuntinen lisäys Ramseyn (Nathalie Emmanuel) ja Deckardin välillä luo sentään vähän tunnelmaa Romanin ja Tej Parkerin (Ludacris) analysoidessa heitä etäältä. Myös verrattain hyvää jännitettä saadaan aikaiseksi 95. minuutin kohdalla Domin kertoessa Cipherille (Charlize Theron) 25 sekunnin verran siitä, millaisena hän näkee tämän. Sen sijaan 106. minuutin kohdalla tulevan Hobbsin parikymmentäsekuntisen Maori-uhoilun jäntevyydestä keskellä toimintakohtausta voidaan olla montaa mieltä.

Kokonaisuutena F&F 8:n pidennetty versio sisältää suurimmalta osalta turhia hetkiä. Pari kohtauksista voi kuitenkin olla kovimmille faneille tärkeitä.

Pidennetyistä versioista onnistunein

Valkokangastuotoiltaan alle 750 miljoonaan dollariin jäänyt Fast & Furious 9 (F9: The Fast Saga, 2021) kellotti jo teatteriversiona huimat 143 minuuttia Director’s Cutin nokittaessa vielä lisää. Onneksi 150-minuuttisen ohjaajan version lisäykset ovat tällä erää pääosin tarinaa täydentäviä.

Kymmenen minuutin kohdalla nähtävässä 77-sekuntisessa hetkessä Dom pyytää Miaa (Jordana Brewster) visiitille, 40. minuutilla tulevassa 55-sekuntisessa kohtauksessa Roman löytää rahaa ja 89. minuutin hujakoilla Dom soittaa 45 sekuntia kestävän puhelun pojalleen. Nämä kaikki kohtaukset sopivat erinomaisesti leffaan.

Yllättäen varsinaista lisätoimintaa ei ole kuin hyppysellinen. 127. minuutin kohdalla on 14 sekuntia enemmän ryminää rekan mennessä yhden ylimääräisen talon läpi. Ja se oli siinä: ei mitään muuta ennen näkemätöntä kaahailua tai mäiskintää.

Joka tapauksessa ohjaajan version lisätyt kohtaukset ovat parhaimmillaan hurjan hyviä ja huonoimmillaankin ihan toimivia. Tämän yhdeksännen F&F-leffan kohdalla kannattaakin siis aina kääntyä Director’s Cutin puoleen.

Ensi kerralla vertaillaan kesäfiiliksien kunniaksi muutamien rauhallisempien ja jopa aurinkoisempien elokuvien eri versioita.

Miten nähdä artikkelin elokuvat?

Tämän artikkelin erikoisversiot on saatavilla seuraavissa muodoissa:

Fast & Furious 5: Extended-versiota ei ole julkaistu suomiteksteillä. Paras versio siitä on USA:ssa julkaistu uhd, jonka mukana tulee myös aluekooditon blu-ray.

Fast & Furious 6 & 7 & 9: Suomessa julkaistut blu-rayt ja uhd:t sisältävät elokuvan molemmat versiot.

Fast & Furious 8: Pidennetty versio on nähtävissä vain valituissa USA:laisissa striimipalveluissa.

Teksti: Tom Kajaslampi

Lisää luettavaa