Maailman ”oikeasti” parhaat elokuvat – Episodin joulukalenteri, luukku 20

Viittä viimeistä luukkua viedään, kun Episodin joulukalenterissa livahdetaan jo 30 maailman parhaan elokuvan puolelle!

20.12.2023 22:05

No nyt on namedroppausta. Luukku nro 20 sisältää huikean määrän huippuohjaajien mestariteoksia.

33.
Yksi lensi yli käenpesän
One Flew Over the Cuckoos Nest, 1975
Ohjaus: Milos Forman

Yksi yhtä aikaa karmivimmista ja viihdyttävimmistä tahtojen taistoista nähtiin vuonna 1975, kun Jack Nicholsonin esittämä mielisairaalapotilas haastaa osastoa johtavan hoitaja Ratchedin (Louise Fletcher) auktoriteetin koko laitosta järisyttävin seurauksin. Kumpikin heistä veikin pääosa-Oscarin, ja voitto tuli myös ohjauksen, käsikirjoituksen ja parhaan elokuvan kategorioissa – saavutus, johon on pystynyt vain kolme elokuvaa.

32.
Suuri illusio
La grande illusion, 1937
Ohjaus: Jean Renoir

Suurenmoisessa sotavankielokuvassaan Jean Renoir käsitteli eurooppalaista mullistusta kulttuurien ja luokkarajojen suhteen, mutta myös kommentoi fasismin nousua – ja ennakoi seuraavaa sotaa. Suuri illuusio viittaa uskoon, että sota ratkaisisi mitään. Sehän vain poteroi ihmisiä rajoja ylittävien yhteyksien luomisen sijaan.

31.
Maija Poppanen
Mary Poppins, 1964
Ohjaus: Robert Stevenson

Ehti mennä muutamakin luukku ennen kuin peliin saatiin uusi musikaali. Se onkin sitäkin klassisempi, sillä Julie Andrewsin taikavoimainen lastenvahti hurmaa niin lapset kuin aikuisetkin. Loistavia päähän soimaan jääviä laulujakin on enemmän kuin monessa muussa musikaalissa yhteensä.

30.
Jedin paluu
Return of the Jedi, 1983
Ohjaus: Richard Marquand

Alkuperäisen trilogian päätösosa on jo toinen Tähtien sota -elokuva kalenterissamme – mutta jääkö se viimeiseksi? Jedin paluussa on jokaiselle jotakin prinsessa Leiasta kultabikineissä ewokeihin ja Jabba the Huttista Boba Fettin kautta Darth Vaderiin. Sekä tietysti uusi kuolontähti ja isoin avaruustaistelu tähän asti!

29.
Barry Lyndon
1975
Ohjaus: Stanley Kubrick

Hetkinen, onko tämä vasta ensimmäinen Stanley Kubrickin elokuva listallamme?! No, mestariohjaajan äärityylikäs draama napoleonisen ajan sosiaalisesta nousukkaasta (Ryan O’Neal) nousikin sitten heti sijalle 30. Upeasti kuvatun Barry Lyndonin arvostus on vuosien varrella vain kasvanut.

28.
The Fifth Element – puuttuva tekijä
1997
Ohjaus: Luc Besson

Vuonna 2017 Luc Besson toi valkokankaille Pierre Christinin ja Jean-Claude Mézièresin hienoa Valerian & Laureline -sarjakuvaa, mutta monien mielestä hän teki sen jo 20 vuotta aikaisemmin – ja lähes täydellisesti. Huikean visuaalinen, hauska ja toiminnallinen romanttinen avaruusseikkailu heittää Milla Jovovichin esittämän avaruusolion kirjaimellisesti Bruce Willisin syliin ja alkaa takaa-ajo halki galaksien. Multipass!

27.
Kill Bill Vol. 1
2003
Ohjaus: Quentin Tarantino

Quentin Tarantino on esiintynyt jo luukuissa nrot 13 ja 14 elokuvillaan Once Upon a Time in… Hollywood ja Pulp Fiction. Hänen lajityyppisalaattinsa täynnä vinhaa kostotoimintaa ja silmäniskuja miehen omille suosikeille on useita katsomiskertoja kestävää väkivaltabalettia.

26.
Tahraton mieli
Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004
Ohjaus: Michel Gondry

2000-luvun alussa Michel Gondry teki muutamia ihastuttavia, haastaviakin tieteisfantasioita, joista rakastetuin on Tahraton mieli. Jim Carrey ja Kate Winslet esittävät toisiinsa ihastuvia ihmisiä, jotka tuntuvat tarkoitetun toisilleen. Mutta onko se tosiaan heidän kohtalonsa maailmassa, jossa muistojen manipulointi on mahdollista?

Suuri illusio -klassikko oli mukana myös vuonna 2013, kun Episodin toimittajien ja avustajien suosikkeja kysyttiin edellisen kerran, tosin kauempana kärjestä. Yksi lensi yli käenpesän oli aikaisemmalla listalla käytännössä samalla sijaluvulla, mutta Barry Lyndon oli tuolloin juuri ja juuri kymppikärjen ulkopuolella.

Seuraavassa luukussa alamme purkaa jo 25. maailman parhaan elokuvan listaa!

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyen

Aiheeseen liittyviä elokuvia