Maailman ”oikeasti” parhaat elokuvat – Episodin joulukalenteri, luukku 15

Muutaman luukun ajan oltiin selvästi menossa kohti yleismaailmallisia klassikoita, mutta nyt niiden joukossa on taas pari ehkä yllättävääkin henkilökohtaista suosikkia.

15.12.2023 14:00

Kymmenen luukkua enää maaliin, mutta edelleen erilaisten lajityyppien klassikoiden sekaan mahtuu myös tapauksia, jotka ovat nousseet korkeallekin listalla yksittäisten listojen tekijöiden henkilökohtaisen fanituksen myötä.

73.
City of God
Cidade de Deus, 2002
Ohjaus: Fernando Meirelles, Kátia Lund

Brasilialainen Cidade de Deus tunnetaan Suomessa myös nimellä Jumalan kaupunki, mutta tunnetuin se lienee kansainvälisellä levitysnimellään City of God. Vaikka se sijoittuu Rio de Janeiron sokkeloiseen slummiin, se ei tarinaltaan ole yhtään vähemmän eeppinen kuin esimerkiksi Kummisetä. 1960-luvulta kasarille kantava hieno elokuva kertoo rikollisuuden ja väkivallan kasvavasta ja itseään ruokkivasta kierteestä.

72.
Naapurini Totoro
Tonari no Totoro, 1988
Ohjaus: Hayao Miyazaki

Sairaalassa olevaa äitiään odottavat ja surevat pikkutytöt tutustuvat uuden kotitalonsa luontoympäristössä omalaatuisiin olentoihin. Hayao Miyazakin Naapurini Totoro ei ehkä ole samanlainen suurien sfäärien seikkailu kuin vaikkapa ohjaajan Henkien kätkemä -fantasiajyrä, mutta se on silti ehkä hänen tuotantonsa rakastetuin elokuva.

71.
Diktaattori
The Great Dictator, 1940
Ohjaus: Charles Chaplin

Listamme kolmas Charlie Chaplinin elokuva otti vahvasti kantaa Hitlerin ja Mussolinin edustamia fasistisia diktatuureja sekä natsien mielivaltaa vastaan, vaikka Yhdysvallat vielä yrittikin pysytellä neutraalina ja erillään Euroopassa riehuvasta toisesta maailmansodasta. Vakava rauhansanoma on kuitenkin kääritty ratkiriemukkaan komedian sisään.

70.
Doctor Sleep
2019
Ohjaus: Mike Flanagan

Stephen Kingin Hohto-hitilleen kirjoittaman jatko-osan filmatisointi on ehkä ennemmin fantasiajännäri kuin kauhuelokuva. Se onnistuu kuitenkin tyydyttämään niin Hohto-kirjan kuin Stanley Kubrickin siitä tekemän elokuvan ystäviä kertoessaan traumatisoituneesta Dan Torrancesta (Ewan McGregor), joka joutuu kohtaamaan lapsuutensa kauhut auttaakseen vaarassa olevaa ”hohtavaa” tyttöä.

69.
Paranormal Activity
2007
Ohjaus: Oren Peli

Jokaisella sukupolvella on omat kauhun väristyksiä aiheuttaneet suosikkinsa. Episodin listan tekemiseen osallistuneiden toimittajien ja avustajien nuoremmalle päälle ne ovat selvästi olleet edellisen kohdan Doctor Sleep ja tämä kokonaisen, osa osalta yhä mutkikkaammaksi käyneen franchisen avaus. Pienimuotoisen tehokkaassa, panoksia hiljalleen kasvattavassa pelottelussa uuteen kotiin muuttava nuoripari pystyttää valvontakameroita tutkiakseen kotinsa outoja tapahtumia.

68.
Ronin
1998
Ohjaus: John Frankenheimer

Joukko erilaisia toimijoita metsästää salaperäistä metallisalkkua, mutta kenenkään motiveista ja lojaliteeteista ei voi olla täysin varma. Roninia pidetään pitkän uran tehneen John Frankenheimerin yhtenä parhaista elokuvista – ja mies on sentään tehnyt Mantshurian kandidaatin ja monia muita tehokkaita jännäreitä. Ronin on tunnettu erityisesti pitkistä ja hengästyttävistä autotakaa-ajoistaan.

67.
Arabian Lawrence
Lawrence of Arabia, 1962
Ohjaus: David Lean

Kwai-joen silta nähtiin luukussa nro 12, ja nyt David Lean tekee paluu ehkä ikonisimmilla elokuvallaan. Peter O’Toolen esittämän T.E. Lawrencen elämästä ja seikkailuista eri kulttuurien välillä ensimmäisen maailmansodan aikaisessa arabikapinassa Lähi-idässä. Elokuva on niin eeppinen kuin olla voi niin tarinaltaan kuin ennen kaikkea toteutukseltaan musiikista kuvaukseen.

66.
12 apinaa
Twelve Monkeys, 1995
Ohjaus: Terry Gilliam

Tulevaisuuden maailmasta lähetetään Bruce Willisin esittämä vanki menneisyyteen etsimään alkuperäistä virusta, joka on tuhonnut lähes koko ihmiskunnan. Menneisyydessä miehen on ymmärrettävistä syistä vaikea vakuuttaa muita ihmisiä tehtävästään, ja alkaa itsekin epäillä mielenterveyttään. Terry Gilliam – joka teki debyyttinsä listallamme edellisen luukun Monty Pythonin hullu maailma -komediallaan – kuljettaa kimuranttia, yllätyskäänteiden täyteistä tarinaa yhtä aikaa jännittävällä ja komediallisella vireellä.

Doctor Sleep ei tietenkään olisi voinut olla mukana vuoden 2013 vastaavalla suosikkilistalla, mutta niin uskomattomalta kuin se ehkä tässä vaiheessa kuulostaakin, mikään muukaan luukun elokuvista ei ollut mukana edellisellä kerralla, kun tätä henkilökohtaisten suosikkien koostelistaa tehtiin!

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia