Maailman ”oikeasti” parhaat elokuvat – Episodin joulukalenteri, luukku 11

Ta-daa! Episodin maailman parhaiden elokuvien listalla päästään tässä luukussa jo sijalle sata!

11.12.2023 15:57

Esitämme taas saman haasteen kuin luukun numero neljä aikaan, jolloin kehotimme arvaamaan maailman 150. parasta elokuvaa. Ennen kuin jatkat listan lukemista, yritä arvata, mikä voisi olla listan sadannella sijalla oleva elokuva. Jos osut oikeaan, kannattanee jälleen laittaa lottokuponki vetämään, sen verran arvaamaton Episodin lista on ollut jo tähän mennessä.

104.
Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous
Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, 2003
Ohjaus: Gore Verbinski

Oli huippusuositun franchisen myöhemmistä osista mitä mieltä tahansa, ei voi väittää, etteikö Pirates of the Caribbean -elokuvien ensimmäinen osa Mustan helmen kirous olisi mitä hauskin ja viihdyttävin tapaus, jonka yllätysloikka miekkaseikkailusta ihan uuteen lajityyppiin säväyttää yhä. Eikä pidä aliarvioida Johnny Deppin viehätysvoimaa ikonisena kapteeni Jack Sparrow’na.

103.
Casablanca
1942
Ohjaus: Michael Curtiz

Klassikko on klassikko syystäkin. Euroopassa riehuva toinen maailmansota ulottaa lonkeronsa myös Pohjois-Afrikkaan, jossa Humphrey Bogartin esittämän Rickin kapakasta tulee ikonisten hahmojen, juonittelujen, sanailujen ja laulujen kehys, kun ovesta kävelee sisään Ingrid Bergmanin Ilsa.

102.
Thelma & Louise
1991
Ohjaus: Ridley Scott

Oli jo aikakin, että Ridley Scott nousi maailman parhaiden elokuvien listalle. Sen edelleen aktiivinen ohjaaja teki vuoden 1991 naisvetoisella tie-elokuvalla, jossa Susan Sarandonin ja Geena Davisin esittämät ystävykset joutuvat pakoilemaan virkavaltaa ja yleensä miesten ehdoilla pyörivää maailmaa. Siinä sivussa tuli esiteltyä eräs Brad Pitt maailmalle.

101.
Evil Dead II
1987
Ohjaus: Sam Raimi

Sam Raimin alkuperäinen Evil Dead eli suomalaisittain Kauhun riivaamat nähtiin jo luukun nro 9 paketissa. Hänen sille tekemänsä jatko-osa on käytännössä uusintafilmatisointi paremmilla resursseilla. Mutta kun esikuva on niin hieno, ei komediallisempi Evil Dead II voi kuin loistaa. Pitävätpä jotkut sitä alkuperäistä parempanakin.

100.
The Truman Show
1998
Ohjaus: Peter Weir

Käsi ylös, kenen arvaus listamme sadanneksi elokuvaksi oli draamakomedia äärimmäisestä reality-show’sta? Jim Carreyn esittämä Truman on tietämättään elänyt koko elämänsä suositun tv-ohjelman päähahmona. Vaikka nykyään tungetsitaan Big Brotherin (joka alkoi pyöriä Truman Show’n jälkeen!) kaltaisiin tosi-tv-ohjelmiin, on elokuvan konsepti jopa julma. Tarvittiinkin Carreyn ja outoja tarinoita aikaisemminkin menestyksellä ohjanneen Peter Weirin taitoja sen pitämiseen hauskan puolella.

99.
Mulholland Drive
2001
Ohjaus: David Lynch

David Lynch on esiintynyt kalenterissamme jo kahdesti elokuvillaan Dyyni ja Elefanttimies. Hänen houreinen Hollywood-unensa on muodostunut moderniksi klassikoksi, joten ei ole ihme, että se nousi listalle.

98.
Mother!
2017
Ohjaus: Darren Aronofsky

Houreisista unista puheen ollen… Erikoisia psykologisia tarinoita kertonut Darren Aronofsky onnistui hämmentämään oudoimmalla elokuvallaan, jossa Jennifer Lawrencen ja Javier Bardemin esittämä pariskunta saa ristikseen yhä kasvavan vieraskaartin, joka asettuu taloksi. Lopulta pyöritään jo raamatullisissa kauhuvisioissa.

Mulholland Drive on yhtenä harvoista 2000-luvun elokuvista vakiinnuttanut paikkansa elokuvan ystävien sydämessä, sillä se oli mukana jo vuoden 2013 listallamme. Siltä listalta löytyivät tämän luukun elokuvista myös Thelma & Louise, joka paransi asemiaan, sekä Casablanca, joka aikaisemmin oli peräti Top 10:ssä.

 

Lisää luettavaa