Nämä leffat säväyttivät vuonna 2022 – Löytyykö listalta oma suosikkisi?

Vuosi 2022 oli hyvä elokuvavuosi.

28.12.2022 16:00

Vuosi lähenee loppuaan, ja on aika katsastaa vuoden elokuvatarjonta. Seuraavassa kymmenen vuoden 2022 elokuvaa, jotka ovat saaneet Episodin toimituksessa parhaan vastaanoton. Löydät arvostelut kokonaisuudessaan jutun lopusta.

Speak No Evil
Ensi-ilta: 30.9.22
Toimituksen tähtien keskiarvo: 4,75
Suoratoistona: ei vielä

Speak No Evil on erinomainen kauhujännäri kohteliaisuuden vaaroista. Christian Tafdrupin elokuva on täydellinen sekoitus komediaa ja piinaavaa kauhua.

Elokuvan ensimmäinen puolisko on suorastaan hulvaton, mutta hauskan ulkokuoren alla sykkii erittäin synkkä sydän. Tafdrup kuljettaa mestarillisesti tarinaa ja rakentaa ahdistavaa tunnelmaa, joka tuntuu lähes tukahduttavalta elokuvan loppumetreillä.
★★★★★
Maria Lättilä

Ennio
Toimituksen tähtien keskiarvo: 4,50
Ensi-ilta 11.3.22
Suoratoistona: C More

Ennio on perusteellinen henkilökuva, joka käy yleissivistyksestä. Täydellinen dokumenttielokuva.

Vaikka dokumentti kestää kaksi ja puoli tuntia, aika ei käy missään vaiheessa pitkäksi. Se on niin hienosti ja tarkasti rakennettu. Päin vastoin, lyhyemmässä olisi saattanut jäädä jotakin tärkeää pois, kun tuskin tässäkään ehdittiin perehtyä kaikkeen perehtymisen arvoiseen.
★★★★★
Jesse Raatikainen

Licorice Pizza
Ensi-ilta 11.3.22
Toimituksen tähtien keskiarvo: 4,33
Suoratoistona: Prime Video

Paul Thomas Andersonin uusin elokuva on lämminhenkinen tarina ensirakkaudesta, joka sijoittuu 1970-luvun Kaliforniaan.

Licorice Pizza on nuoruuteen liittyvän tunneskaalan kuvaamisessa mestarillinen. Se on joka suhteessa moniulotteinen elokuva, jossa on edustettuna sekä karrikoituja että samastuttavia roolihahmoja. Elokuvassa käsitellään paitsi ensirakkautta myös nuoruuden itsensä etsimisen ihanan kamalaa aikakautta.
★★★★★
Susanna Bono

Drive My Car
Ensi-ilta 18.3.22
Toimituksen tähtien keskiarvo: 4,25
Suoratoistona: Elisa Viihde Viaplay

Haruki Murakamin novelliin perustuva vähäeleinen japanilaiselokuva käsittelee lukuisia teemoja, joista esiin nousevat erityisesti kysymykset ajasta, muutoksesta ja kaipuusta.

Drive My Car on mestariteos, jossa ei ole yhtään tyhjäkäyntiä kolmen tunnin keston aikana. Kyseessä on vähäeleinen mutta koskettava ja hellä draama, joka nostaa Ryûsuke Hamaguchin aikamme kiinnostavimpien ohjaajien joukkoon.
★★★★★
Jesse Raatikainen

The Northman
Ensi-ilta: 22.4.22
Toimituksen tähtien keskiarvo: 4,25
Suoratoistona: SkyShowtime

Robert Eggersin eeppinen saaga on mestarillinen ja raadollinen kuvaus viikinkien ajasta. Sanotaan se suoraan: kaikkien aikojen viikinkielokuva.

The Northman on visuaalisesti häikäisevän hieno – värit ovat tummat, mutta elokuva ei ole liian pimeä. Elokuvan olisi voinut tehdä huomattavasti suoraviivaisemminkin, mutta tämän tekijätiimin käsissä The Northman tuntuu rikkaalta ja arvoitukselliselta. Viikinkien maailmaa ei ole romantisoitu, vaan se on raaka ja kylmä. Tässä ei ole kyse mistään The Batman -hipsuttelusta, vaan päät poikki ja kohti Valhallaa.
★★★★★
Jesse Raatikainen

Official Competition
Ensi-ilta: 2.9.22
Toimituksen tähtien keskiarvo: 4,25
Suoratoistona: ostettavissa erikseen

Upeat näyttelijät loihtivat tarinan elokuvan harjoitusjaksosta, jossa erilaisten luonteiden ja egojen yhteentörmäykset nousevat jopa absurdeihin sfääreihin.

Humberto Suárez (José Luis Gómez) on satumaisiin rikkauksiin noussut lääketehtailija. Hän palkkaa elokuvansa ohjaajaksi kuuluisan ja taiteellisesti vaativan Lolan (Penélope Cruz). Pääosiin palkataan Hollywoodissa meritoitunut, enemmän viihde-elokuvissa näyttelevä Félix (Antonio Banderas) ja äärimmäisen vakavasti näyttämötaiteeseen suhtautuva Iván (Oscar Martinez), jotka eivät voisi näyttelijöinä olla erilaisemmat. Harvoin näkee näin nautittavaa elokuvaa, jossa kaikki palaset loksahtavat kohdilleen yhtä nautittavasti. Sen ovat ohjanneet argentiinalaiset Mariano Cohn ja Gastón Duprat.
★★★★★
Hannu Liekso

Triangle of Sadness
Ensi-ilta: 23.9.22
Toimituksen tähtien keskiarvo: 4,17
Suoratoistona: ei vielä

Luksusristeily muuttuu painajaiseksi ja luokkayhteiskunnan rakenteet romahtavat ruotsalaismestarin herkullisessa satiirissa eriarvoisesta maailmastamme.

Lievästä ylimittaisuudestaan huolimatta Triangle of Sadness ei sisällä yhtään tylsää hetkeä. Pitkät, piinallisuuttaan hitaasti kasvattavat kohtaukset ovat Ruben Östlundin toistuva tavaramerkki, mutta nyt ohjaajan tasapainoilu piinallisen ja koomisen välillä on entistä taiturimaisempaa.
★★★★★
Tarmo Poussu

Everything Everywhere All at Once
Ensi-ilta 29.4.22
Toimituksen tähtien keskiarvo: 4,00
Suoratoistona: Elisa Viihde Viaplay

Nyt on muuten tehty sellainen elokuva, ettei tätä voi sanoiksi pukea. Tämä pitää kokea. Mahtavaa tajunnanvirtaa!
Aivan hillittömän hauskan, koskettavan ja omituisen Swiss Army Manin vuonna 2016 tehnyt ohjaajaduo Dan Kwan ja Daniel Scheinert on palannut oudon komedian pariin.

Everything Everywhere All at Once on metaelokuva, joka sotkee perhedraamaa, parisuhdekomediaa, äiti-tytär-rakkautta ja päätöntä toimintaa mestarillisesti sekaisin. Tästä rakastettavasta sekasotkusta on vaikea tehdä juonipaljastuksia, koska sen tapahtumia on suorastaan mahdoton pukea sanoiksi, mutta ainakin se on koskettava, hauska, vauhdikas, hullu ja lämmin kokemuselokuva.
★★★★
Niko Ikonen

Top Gun: Maverick
Ensi-ilta: 25.5.22
Toimituksen tähtien keskiarvo: 4,00
Suoratoistona: SkyShowtime

Top Gun: Maverick on ehdottomasti tämän vuoden upein toimintaelokuva. Tom Cruise ja Miles Teller loistavat henkeäsalpaavan jännittävän ja viihdyttävän toimintaelokuvan pääosissa.

On vaikea kuvitella, että näkisimme komeampaa ja viihdyttävämpää elokuvaa tänä vuonna, ehkä jopa tällä vuosikymmenellä. Maverick ei ole pelkkää toimintatykitystä, vaan elokuvasta löytyy erittäinkin vahva ja tunteellinen sanoma. Se on ehkä kaikkien aikojen paras jatko-osa; se oikeuttaa olemassaolonsa, sillä on jotain sanottavaa ja se tekee kunniaa ensimmäiselle elokuvalle.

Puhumme usein ohjaajista ja käsikirjoittajista elokuvien taiteellisina auktoriteetteinä, mutta Tom Cruise todistaa olevansa karismaattinen megatähti ja vieläpä erittäin intohimoinen elokuvien ystävä.
★★★★
Maria Lättilä

Belfast
Ensi-ilta: 11.3.22
Toimituksen tähtien keskiarvo: 4,00
Suoratoistona: SkyShowtime

Belfast on Kenneth Branaghin lapsuuteen perustuva koskettava, upea draama. Jamie Dornan, Caitriona Balfe ja Jude Hill hurmaavat.

Branagh kuvaa omaa lapsuuttaan – vaikkakin fiktiivisen elokuvan kautta – upeasti ja ilman turhaa sokerointia. Vaikka Belfast on monella tapaa romanttinen elokuva, se myös kuvaa Pohjois-Irlannin levottomuuksia lapsen näkökulmasta rehellisesti ja avoimesti. Belfast ei kuitenkaan ole ällöttävän siirappinen, vaikka Branagh tietääkin juuri mistä naruista vetää, jotta katsoja pyyhkii silmäkulmiaan viimeistään elokuvan loppupuolella.
★★★★
Maria Lättilä

Lisää luettavaa