Ukrainalainen elokuvaliitto syyttää Lionsgatea, A24:ää ja muita studioita terrorismin tukemista

Tiukkasanainen pyyntö elokuvia levittäville tahoille.

18.5.2023 18:14

Ukrainalainen elokuvaliitto julkaisi torstaina avoimen kirjeen, jossa se vaatii Cannesin filmimarkkinoille osallistuvia tahoja lopettamaan kaiken yhteistyön Venäjän kanssa. Kirjeessä verrataan Putinin hylkiövaltion kanssa yhteistyön tekemistä terrorismin tukemiseen.

Ukrainian League of Cinemas nimesi muutaman studion, jotka julkaisevat edelleen elokuvia Venäjällä: Lionsgate, STXInternational, FilmNation, A24 ja Pathé.

– Valintanne tehdä kauppaa Venäjällä tarkoittaa sitä, että tuette venäläistä terroristivaltiota maksamalle heille veroja. Näiden verojen avulla rakennetaan aseita, joilla tuhotaan ukrainalaisia rauhantahtoisia kaupunkeja ja tapetaan ystäviämme ja kollegoitamme.

Noin 140 Hollywood-elokuvaa on saanut Venäjällä ensi-iltansa pelkästään viime vuonna samalla kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan.

Esimerkiksi Lionsgaten John Wick: Chapter 4 on tienannut 14 miljoonaa dollaria Venäjällä ja A24:n Oscar-voittaja Everything Everywhere All at once 2,3 miljoonaa.

Guy Ritchien ja STXInternationalin Operation Fortune: Ruse de Guerre, jonka pahikset ovat sattumoisin ukrainalaisia, on tienannut siellä yli 9 miljoonaa dollaria. Pathén Suomessa 26.5. ensi-iltansa saava Kolme muskettisoturia: D’Artagnan on tienannut Venäjällä 8 miljoonaa dollaria.

Useiden elokuvien esitysoikeudet on myyty Venäjälle jo ennen sotaa, mutta osa elokuvista päätyy maahan erilaisten muunmaalaisten bulvaanifirmojen kautta. Esimerkiksi John Wick 4:n julkaisun hoiti maltalainen Unicorn Media.

STXInternationalin edustaja kertoo, että Operation Fortunen oikeudet myytiin ennen sotaa ukrainalaiselle Top Filmille.

Lue avoin kirje Varietyn sivuilta.

Lisää luettavaa