Marvel ja DC eivät ole ainoita laatuaan – tiesitkö näistä yllättävistä leffauniversumeista?

Marvel aloitti jaetun universumin buumin, kun Tony Stark ilmestyi The Incredible Hulkin lopputekstikohtaukseen vuonna 2008.

14.4.2017 12:44

Onhan jaettu elokuvauniversumi tietenkin jo vanhempi juttu, mutta nykyään jotenkin oletamme kaiken kuuluvan toisiinsa.

Oletteko kuitenkaan tienneet näistä leffauniversumeista?

1. View Askewniverse

Clerks – Tiskirotat (1994), Mallrats – Häiriköt (1995), Chasing Amy – Amyn jäljillä (1997), Dogma (1999), Scream 3 (2000), Jay and Silent Bob iskevät takaisin (2001) ja Tiskirotat II (2006)

Ohjaaja-käsikirjoittaja Kevin Smithin luoman, tällä hetkellä kuuden leffan universumin keskiössä ovat Jay ja Silent Bob (Jason Mewes ja Kevin Smith).

2. Tarantinoverse

Reservoir Dogs (1992), True Romance (1993) ja Pulp Fiction (1994)

Tarantinon alkupään leffat kuuluvat samaan maailmaan. Patricia Arguetten True Romance -hahmo Alabama mainitaan Reservoir Dogsissa ja Pulp Fictionin Vincent Vegan piti olla Reservoir Dogsin Mr Blonde, kunnes Michael Madsenin aikatauluhankaluudet toivat John Travolta elokuvaan.

3. Tähtien sota/ET-universumi

Star Wars -elokuvat (1977-2017) ja E.T. the extra-terrestrial (1982)

Steven Spielbergin elokuvissa on monia Star Wars -pääsiäismunia. Indiana Jones ja tuomion temppelissä on Club Obi-Wan ja Kadonneen aarteen metsästäjät nähdään C-3PO ja R2-D2 -hieroglyfejä. George Lucas maksoi potut pottuina Episodi I:ssä ja piilotti leffaansa kolme ET:tä.

4. Elmore Leonardiverse

Jackie Brown (1997) ja Mieletön juttu (1998)

Jackie Brown on Tarantinon ainoa romaaniadaptaatio. Leffa perustuu Elmore Leonardin Rum Punch -nimiseen kirjaan. Leffassa nähdään Michael Keaton FBI-agentti Ray Nicolettenä. Keaton nähdään myös Leonardin kirjaan pohjautuvassa Steven Soderberghin ohjaamassa Mielettömässä jutussa. Hahmon oikeudet omistavat Tarantino ja Miramax-studio, mutta Quentin antoi Universalille luvan käyttää Nicoletteä myös heidän elokuvassaan.

5. Landisverse

Vaihtokaupat (1983) ja Prinssille morsian (1988)

Duken veljekset (Don Ameche ja Ralph Bellamy) joutuvat Dan Aykroydin putsaamaksi Vaihtokaupoissa. Prinsille morsian -elokuvassa taas nähdään kuinka Eddie Murphyn hahmo heittää rahatukon kodittomalle miehelle. Ryysyläinen herättää vieressään torkkuvan ukon, joka huudahtaa ”Mortimer, olemma palanneet!”. Kyseessä ovat samaiset Duken veljekset.

6. Universal Monsters

The Mummy (2017), The Invisible Man, The Wolfman, Van Helsing, Creature from the Black Lagoon ja Bride of the Frankenstein

Universalin universumista onkin jo uutisoitu. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun kaikki klassiset hirviöt tuodaan saman katon alle. Johnny Depp on näkymätön mies, Russell Crowe tohtori Jekyll ja herra Hyde sekä Javier Bardem on Frankensteinin hirviö. Tom Cruise nähdään monsteriversumin käynnistävän The Mummyn pääosassa.

7. Monsterverse

Godzilla (2014), Kong: Pääkallosaari (2017), Godzilla: King of the monsters (2019) ja Godzilla vs. Kong (2020)

Godzilla ja Kuningas Kong ovat tapelleet jo aiemmin keskenään, mutta varsinaista yhteistä universumia kaksikko ei ole vielä jakanut. Pääkallosaaren lopputekstikohtauksesta voi myös päätellä yhtä ja toista Monsterversen laajuudesta. Kaijut rulettaa!

Lähde: Games Radar

Aiheeseen liittyen

Lisää luettavaa