Seuraavaksi syynätään Agatha Christien tuotanto – Tällaista ”potentiaalisesti loukkaavaa kieltä” Poiroteista ja Marpleista poistetaan

Dahl. Fleming. Christie.

27.3.2023 09:01

Ensin Roald Dahl ja lastenkirjat, sitten Ian Fleming ja James Bond. Nyt jännityksen mestari Agatha Christie. The Guardian uutisoi, että Christien romaanit ovat ”herkkyyslukijoiden” syynissä, jonka seurauksena ”potentiaalisesti loukkaava kieli” poistetaan.

Kirjat, joissa Hercule Poirot tai neiti Marple seikkailevat ova kirjoitettu vuosina 1920–1976. Kohtia on poistettu tai kirjoitettu uudelleen tulevissa painoksissa. Sellainen kieli tai kuvaus on kirjoista poistettu, jotka nykylukija saattaa kokea loukkaavana.

Esimerkiksi viittauksia etnisyyksiin on poistettu, kuten hahmojen kuvaaminen mustaksi, juutalaiseksi, mustalaiseksi, tai naishahmon torson kuvaamista ”kuin mustaksi marmoriksi”. Tuomarin ”intialainen temperamentti” on poistettu, kuten myös termit itämainen, sekä tietysti n-sana.

Telegraphin mukaan esimerkiksi Kuolema Niilillä kirjan kohtaa on muokattu, jossa rouva Allerton valittaa lapsista. ”He palaavat ja tuijottavat, tuijottavat, heidän silmänsä ovat yksinkertaisesti ällöttävät, kuten heidän nenänsä, en usko pitäväni lapsista.”

Edeltävä sitaatti on muutettu muotoon: ”He palaavat ja tuijottavat, tuijottavat. En usko pitäväni lapsista.”

Neiti Marple -kirjasta Lomahotellin murhat sen sijaan on poistettu yksityiskohta, jossa Marple sanoo hotellin työntekijät hymyilevän hänelle ”niin ystävällisillä valkoisilla hampailla”.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia