Tutkimus: Oscarin voittaneet näyttelijät elävät keskimäärin pidempään kuin häviäjät tai vastanäyttelijät

AOP

Pitkän elämän salaisuus?

New York Post uutisoi tutkimuksesta, joka on vastikään julkaistu. Toronton yliopistossa tehty tutkimus saattaa vaikuttaa hassulta, mutta se on vertaisarvioitu. Tutkimus on samansuuntainen, kuin vuonna 2006 julkaistu.

Public Library of Sciencen julkaiseman tutkimuksen mukaan Oscarin voittaneet näyttelijät elävät keskimäärin pidempään, kuin heidän kanssanäyttelijänsä. Tutkimus perustuu dataan, joka on saatu tutkimalla 2111 näyttelijää, jotka ovat olleet ehdolla Oscarin saajaksi tai ollut sellaisen näyttelijän vastanäyttelijänä vuosina 1929–2020.

Tutkimuksen mukaan Oscar-voittaja elää keskimäärin noin 81-vuotiaaksi, kun ne jotka häviävät tai eivät ole ehdokkaana ollenkaan, elävät noin 76-vuotiaaksi. Tutkimuksen pääasiallinen tekijä raportoi, että tutkimus osoittaa, että menestyksellä ja selviytymisellä on vaikutus käytökseen, psykologiaan tai muita terveysvaikutuksia.

Elinajanodote on suurempi sellaisilla voittajilla, jotka ovat voittaneet lähempänä nykyaikaa, jotka voittavat palkinnon nuorena tai joilla on useita Oscareita. Mitä lähemmäs vuotta 1929 mennään, elinajanodote on ollut lyhyempi ja toisaalta rako elinajanodotteilla voittajien ja häviäjien välillä suurempi.

Syitä voi vain spekuloida. ”Voittajat yleensä syövät terveellisemmin, treenaavat johdonmukaisesti, nukkuvat säännöllisesti, välttävät päihteiden väärinkäyttöä”, sekä noudattavat parempaa elämäntapaa, tutkimuksessa kirjoitetaan. Toisaalta, myös psykologinen vaikutus on olemassa.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut