Maa: Australia

The Dressmaker

Australialaisen Jocelyn Moorhousen edellinen ohjaustyö on niinkin pitkän ajan takaa kuin vuodelta 1997. 18 vuotta sitten ensi-iltansa saanut Sydänmailla (A Thousand Acres) perustui löyhästi Shakespearen Kuningas Leariin ja sitä voi verrata The Dressmakeriin siinä mielessä, että kummassakin elokuvassa loistavat vahvat näyttelijättäret. Sydänmailla-elokuvassa nähdään Michelle Pfeiffer sekä Jessica Lange ja The Dressmakerissa Kate Winslet sekä Judy Davis.

Gods of Egypt

Muinaisessa Egyptissä jumalat elivät sopusoinnussa kuolevaisten joukossa. Kun kuningas Osiris (Bryan Brown) päättää luovuttaa valtaistuimen pojalleen Horukselle (Nikolaj Coster-Waldau), koko kaupunki osallistuu juhliin. Mukana on kuitenkin kutsumaton vieras, Osiriksen veli Set (Gerard Butler). Kateudessaan ja vallanhimossaan Set tappaa Osiriksen, sokaisee Horuksen karkoittaen tämän aavikolle ja julistaa itsensä Egyptin ainoaksi hallitsijaksi. Ei kiva.

Kamppailu merta vastaan

Dan Brown -filmatisoinnit ovat olleet jättimenestyksiä, mutta Ron Howardin uralle ne eivät ole tehneet hyvää. 1980-luvun lopulta 2000-luvun alkuvuosille yleisöt rynnäköivät Howardin tehokkaisiin jännitysdraamoihin. Vuoden 2006 Da Vinci -koodin jälkeen ohjaajan hitiksi on noussut oikeastaan vain sen jatko-osa Enkelit ja demonit (2009).

Point Break

Vuonna 1991 ilmestynyt, Kathryn Bigelow’n ohjaama toimintaseikkailu Point Break on monelle sen aikoinaan nähneelle elokuvafanille – ja myös tuoreemmille katsojasukupolville – tärkeä elokuva. Niinpä jo ajatus uudelleenfilmatisoinnista on tuntunut masentavalta, vaikka näinä studioiden mielikuvituksettomuuden aikoina se oli vain ajan kysymys.

Truth

Vuonna 2004, Yhdysvaltojen presidentinvaalien alla tuottaja Mary Mapesin johtama toimittajatiimi teki juhlittuun 60 Minutes -ajankohtaisuutisohjelmaan jakson, jossa George W. Bushin väitettiin saaneen suhteilla paikan lentäjänä Teksasin kansalliskaartista 1970-luvulla. Näin hän olisi välttänyt joutumisen Vietnamin sotaan. Lisäksi uutistiimi väitti, että Bush ei edes osallistunut kansalliskaartin toimintaan.

Maija Mehiläinen

Pirteä mehiläistyttö Maija on tuttu suomalaistakin televisioista jo 1980-luvulta lähtien. Nyt kaksiulotteisena japanilaisena liukuhihnatuotantona toteutettu piirrossarja on päivitetty nykyaikaan tietokoneanimaationa. Mikä parasta, Maija Mehiläinen -elokuva säilyttää uudistuneesta ulkoasusta huolimatta hahmon alkuperäisen suloisuuden ja viehätysvoiman.

Pan

Peter Panin syntytarinan kertova Pan on värikäs ja epätasainen koko perheen seikkailu, joka näyttää kärsineen hätäisestä jälkituotannosta. Vahvahkon johdannon jälkeen se taantuu painottomaksi cgi-seikkailuksi, jossa millään ei enää ole katsojalle mitään väliä.

Mad Max: Fury Road

Australialaisen George Millerin käytännössä ensimmäinen ohjaus oli muutamalla sadalla tuhannella dollarilla tuotettu vuoden 1979 pienimuotoinen mutta energinen, yhteiskunnallisten rakenteiden romahtamisen jälkeiseen lähitulevaisuuden Australiaan sijoittuva kostotarina Mad Max. Indie-elokuvasta muodostui maailmanlaajuinen hitti, ja Millerin vuoden 1981 jatko-osa Asfalttisoturi maksoi jo muutaman miljoonan.

Kaivonkatsoja

Russell Crowe ei lähtenyt esikoisohjauksessaan harjoittelemaan pienimuotoisella elokuvalla, vaan Kaivonkatsoja on näyttävillä tuotantoarvoilla varustettu historiallinen draama. Oscar-palkitulla suosikkinäyttelijän onkin varmasti helpompi saada rahoitusta ja päteviä yhteistyökumppaneita projektilleen kuin tavallisen aloittelevan ohjaajan, etenkin kun hän itse myös näyttelee pääosaa ja saa tunnetuilla kasvoillaan markkinoitua elokuvaa.

Tracks

Elämäntapamatkaaja Robyn Davidson (s. 1950) vaelsi vuonna 1977 liki kolmentuhannen kilometrin matkan Keski-Australiasta Intian valtamerelle. Matkaseuranaan hänellä oli koira ja neljä kamelia. Kokemustensa pohjalta Davidson kirjoitti artikkelin National Geographic-lehteen sekä muistelmateoksen Tracks (1980).

The Railway Man

Sota jättää jälkensä kaikkiin, jotka sen kurimukseen joutuu. Useat omakohtaisiin kokemuksiin perustuvat teokset ovat saaneet motivaationsa halusta tehdä tilit selviksi menneisyyden kanssa. Tähän kategoriaan osuu myös Eric Lomaxin omaelämäkerrallinen romaani The Railway Man (1995), josta BBC teki heti tuoreeltaan tv-elokuvan, jossa Lomaxia esitti John Hurt. Nyt australialainen ohjaaja ja käsikirjoittaja Jonathan Teplitzky on siirtänyt kirjan valkokangaselokuvaksi.

Saving Mr. Banks

Disneyn tuottama ja John Lee Hancockin (Elämä pelissä) ohjaama Saving Mr. Banks piilottaa nimensä taakse tositapahtumiin pohjautuvan katselmuksen muutaman vuosikymmenen takaiseen elokuvahistoriaan. Tuolloin Disney-yhtiö hankki pitkällisen prosessin päätteeksi oikeudet yhteen kaikkien aikojen rakastetuimmista lastenkirjoista. Tuloksena oli yhä edelleen niin lapsia kuin aikuisiakin hurmaava, vuonna 1964 julkaistu Maija Poppanen.