kirjoittajat: Inderjit Kaur Khalsa

Cake

Daniel Barnzin ohjaama Cake kertoo kivun tunteen raakuudesta ja siitä kuinka tunne hiljennetään reseptilääkkeillä. Sen selättäminen ei kuitenkaan ole aivan niin yksinkertaista. Aihe on tärkeä. Kipu on kohdattava ja suru surtava pois, jotta voi nousta suon silmästä ja jatkaa eteenpäin.

Suuri kauneus

Viime keväänä Cannesin elokuvajuhlilla ensi-iltansa saanut ja kasan pystejä kahminut Suuri kauneus on jatkanut voittoisaa kulkuaan aina tämän vuoden Oscareihin saakka. Elokuva palkittiin viime vuoden parhaana ulkomaalaisena elokuvana. Ohjaaja Paolo Sorrentinon aikaisempiin elokuviin kuuluvat Sean Pennin tähdittämä This Must Be The Place sekä The Consecuenses of Love, jonka pääosassa nähtiin Toni Servillo, Suuri kauneus -elokuvan tähti.

Syvyys

Todellisiin tapahtumiin perustuva komea islantilaiselokuva Syvyys vie katsojan Islannin lounaisosiin, Vestmannasaarten hyisiin maisemiin. Islantilaisohjaaja Baltasar Kormákur on kuvannut pohjoisen talven pimeydessään niin läpitunkevan koleaksi, että sen tuntu hiipii luihin asti.

Smurffit 2

Belgialainen sarjakuvapiirtäjä Peyo (Pierre Gulliford) loi smurffit jo 1950-luvun lopulla. Ajankulun ja vuoden 2011 elokuvan myötä lempeät ja hyväntahtoiset siniset metsänpohjan söpöliinit ovat muuttuneet paljon. Jo ensimmäiseen elokuvaan heidät oli kasvatettu rähisevään teini-ikään. Harmi. Smurffit 2 on jatkoa ensimmäiselle osalle ja palauttaa kankaalle jo tutuksi tulleet animaatiohahmot sekä oikeat näyttelijät.

Jotain ilmassa

Ranskalaisohjaaja Olivier Assayasin runollinen hippikuvaelma on lähes puuduttava katsomiskokemus, mutta jollakin salakavalalla tavalla sen tunnelmat jäävät mieleen pitkäksi aikaa. Elokuva ei missään nimessä ole turhanpäiväinen vaan ainoastaan raskasta katsottavaa. Syykin siihen saattaa löytyä ohjaajan omista sanoista. Hän on määritellyt elokuviensa ’tapahtuvan itsestään, tulevan ikään kuin väkisin’. Elokuvaa katsoessa tuntuukin siltä, ettei ohjaajalla itselläänkään ole ollut aivan selkeää käsitystä siitä, mihin elokuva on oikein menossa. Elokuvasta löytyy paljon hyvääkin, jos päättää heittäytyä vain tunnelmien vietäväksi.

Kvartetti

Mittavan uran näyttelijänä tehnyt Dustin Hoffman siirtyy Kvartetissa kameran toiselle puolelle, ja hyppy on melko onnistunut. Ohjaajana Hoffman on etulyöntiasemassa mitä tulee henkilöohjaukseen, ja se lienee syynä siihen, että elokuva kantaa niin loistavasti nimenomaan karaktääriensa ansiosta. Myös tarina on hauska ja dialogi herkullista.