Maailman ”oikeasti” parhaat elokuvat – Episodin joulukalenteri, luukku 23

Episodin joulukalenterin huippuelokuvien perkaus alkaa kymppikärjen ensimmäisellä puoliskolla, jolla kurkotetaan yhtä aikaa menneisyyteen ja tulevaisuuteen.

23.12.2023 10:11

Aika tuntuu olevan tämän luukun teema. Yhdessä elokuvista päähenkilöt tuskailevat ajan kulumisen kanssa ihmetellessään, että tässäkö tämä elämä on. Toisessa käydään läpi ihmiskunnan historiaa esihistoriasta kohti ääretöntä ja sen yli, ja kolmannessa yksi ihminen joutuu korjaamaan erheitään menneisyydessä, jottei sotkisi tulevaisuuttaan.

10.
Lost in Translation
2003
Ohjaus: Sofia Coppola

Sofia Coppolan hieno vieraantuneisuuden kuvaus peilaa länsimaisten päähenkilöittensä eksyksissä oloa vieraan maan aiheuttamaan kulttuurishokkiin. Scarlett Johansson loistaa nuorena naisena, joka ei ole vielä löytänyt paikkaansa maailmassa ja kuluttaa aikaa tokiolaisessa hienostohotellissa, missä hän kohtaa hiipuvalla urallaan vielä mainoksien muodossa rahastavan, pahasta keski-iän kriisistä kärsivän tähden (Bill Murray). Yhdessä he löytävät elämässä jotain herkkää ja vaalimisen arvoista.

9.
Kummisetä
The Godfather, 1972
Ohjaus: Francis Ford Coppola

Sattumalta heti perään vuoron saa Sofia Coppolan isäukko Francis Ford Coppola, jonka Kummisetä on yksi vaikutusvaltaisimmista elokuvista mitä tulee suunnan näyttäjänä toimimiseen. Vaikka sitä syytettiin rikollisten romantisoimisesta, se olisi pintapuolinen tulkinta. Vaikka gangsteridraama voi kutkuttaa väkivaltaisuudellaan, iättömän siitä on tehnyt moraalia ja lojaliteetteja tutkiva jännittävä tarina.

8.
Annie Hall
1977
Ohjaus: Woody Allen

Aikaisemmin sketsinomaisempaa viihdettä tehnyt Woody Allen vakuutti osaavansa tehdä älykästä – ei niin, etteivätkö hänen sketsinsäkin olisi sitä olleet – draamakomediaa. Allenin itsensä esittämä mies yrittää selvittää, mikä meni pieleen hänen ja Diane Keatonin esittämän nimihahmon kanssa, kun he olivat niin täydellisiä toisilleen. Miten olisi kaiken yliajatteleminen?

7.
Paluu tulevaisuuteen
Back to the Future, 1985
Ohjaus: Robert Zemeckis

Tästä ei kevyt tieteisfantasia paljon parane. Elokuvasta tähdeksi singahtava Michael Fox joutuu menneisyydessä varmistamaan vanhempiensa rakastuminen, ennen kuin hänen aiheuttamansa muutokset aikajatkumossa pyyhkivät hänet olemattomiin. Paluu tulevaisuuteen sekoittaa herkullisesti komiikkaa pariinkin rinnakkaiseen kilpajuoksuun aikaa vastaan.

6.
2001: Avaruusseikkailu
2001: A Space Odyssey, 1968
Ohjaus: Stanley Kubrick

Stanley Kubrick tekee huikean loikan ihmiskunnan esihistoriasta tulevaisuuteen. Harmin paikka, että vaikka ajallisesti olemme ajaneet 2001: Avaruusseikkailun ohi, emme ole vieläkään sen kuvailemassa retrofuturistisessa avaruusmatkailumaailmassa. Tieteistarina efekteineen ja jännitysjuoni eivät kuitenkaan yksin ole tehneet elokuvasta ajatonta, vaan siihen on vaikuttanut monitulkintainen, mystinen ja jopa psykedelinen vire alusta loppuun. Varsinkin loppuun.

Jostain kumman syystä Lost in Translation ei vielä 2013 noussut tällaisella suosikkilistallemme. Vuodet ovat kuitenkin selvästi kohdelleet sitä hyvin Kaikki muut luukun elokuvat löytyivät myös kymmenen vuoden takaisesta joulukalenterista. Paluu tulevaisuuten tosin oli huomattavasti kauempana kärjestä, mutta muut olivat jo silloin suurin piirtein näillä sijoituksilla.

Seuraavassa luukussa vihdoin paljastetaan maailman parhaat elokuvat!

 

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyen